Fatal Transactions
      FT in Nederland
 
 
Diamond Matters

De fototentoonstelling 'Diamond Matters' was van 24 maart tot 8 mei te zien in Amsterdam. De foto's worden ook geëxposeerd in Freetown (Sierra Leone) en Kinshasa (DR Congo).

Lees meer over de opening in het FOAM of kijk naar het filmpje van Lokaalmondiaal over de opening van de tentoonstelling in Amsterdam.

(c) Kadir van Lohuizen, Sierra Leone 2004



Diamanten: glitter en glamour, oorlog en armoede

Diamanten weerspiegelen niet alleen rijkdom en eeuwige liefde. De foto's van de bekende fotograaf Kadir van Lohuizen tonen de soms harde realiteit van armoede, uitbuiting en oorlog die schuilgaat achter het uiterlijke schoon van deze schitterende stenen.

'Diamond Matters' brengt het traject van een diamant in beeld; van de diamantwerkers en tussenhandelaren in Sierra Leone, Angola en de DRCongo, via de slijpers in India en België, naar de juweliers en rijke klanten in New York en Amsterdam.

De diamant-pijplijn

Met de tentoonstelling willen NiZA en WAW zowel de klant, de diamantwerker en de diamantindustrie de andere kant van het verhaal van 'hun' diamant laten zien. De tentoonstelling zal dan ook te zien zijn in enkele Westerse landen en in enkele diamantproducerende Afrikaanse landen.


New York en Amsterdam: diamantenpracht
(c) Kadir van Lohuizen, DR Congo 2004

In Amsterdam en New York symboliseert de diamant louter rijkdom en eeuwige liefde. Voor veel klanten is de andere kant van het verhaal van 'hun' diamant onbekend.

Ook veel juweliers weten niet uit welke landen de diamanten komen die ze verkopen. Uit onderzoek van NiZA is gebleken dat slechts 55% van de ondervraagde Nederlandse juweliers weet waar haar diamanten vandaan komen.


België en India: tussenstations

Het merendeel van de diamanten die verwerkt in prachtige sieraden te koop zijn bij de juwelier komt uit Antwerpen. Hier worden dagelijks miljoenen geslepen en ruwe diamanten verhandeld. De diamantindustrie en regeringen hebben in 2003 internationale wetgeving ingevoerd om transparantie binnen de diamanthandel te bevorderen; het zogeheten 'Kimberley Process'. Hiermee wil men voorkomen dat de handel in diamanten bijdraagt aan het in stand houden of aanwakkeren van conflicten in Afrika.

Het handelsmerk van een diamant, zijn schittering, komt te voorschijn nadat hij geslepen en gepolijst is. In Surat, India wordt een groot gedeelte van het wereldwijde aanbod van ruwe diamanten geslepen. Volwassen, maar ook kinderen slijpen hier 10 uur per dag, gedurende 6 dagen in de week voor slechts 100 tot 175 euro per maand. De omstandigheden waaronder zij dit werk verrichten zijn alles behalve 'schitterend'.


Afrika: de illusie van rijkdom

De natuurlijke rijkdom van Sierra Leone, Angola en de DR Congo staat in schril contrast met de armoede van de bevolking. Ondanks dat Angola het op vier na grootste diamant producerende land ter wereld is, leeft maar liefst 70% van de bevolking onder de armoedegrens. Ook in Sierra Leone en in de DR Congo zie je dit contrast terug.
(c) Kadir van Lohuizen, Sierra Leone 2004

Tot voor kort woedde in Sierra Leone, Angola en in de DR Congo een bloedige oorlog. De inkomsten uit de door rebellen bezette diamantmijnen werden direct geïnvesteerd in wapens. Nu heeft de oorlog plaats gemaakt voor een wankele vrede maar het blijft de vraag in hoeverre de inkomsten uit de diamantenhandel de bevolking ten goede komen. Van diamonds for development lijkt nog lang geen sprake te zijn. De diamantwinning in deze landen gaat immers nog steeds gepaard met gedwongen landontruimingen, kinderarbeid en milieuvervuiling op grote schaal.


Dig-it!: de levensverhalen van mijnwerkers

Dig-it! is een online communicatieproject waarin vakbondsleden in Nederland én Afrika met elkaar in contact treden over hun leven en werkzaamheden. Via deze kennisoverdracht is het mogelijk om onderwerpen als slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid op de politieke agenda te zetten.

Wilt u meer weten over het leven van mijnwerkers in Sierra Leone, Angola en de DR Congo? Ga naar www.dig-it-project.org, lees hun verhaal en reageer.


West Africa Witness

WAW is een politiek onafhankelijke stichting die onderbelichte kwesties ten aanzien van West-Afrika op het terrein van mensenrechten en ontwikkeling onder de aandacht brengt van een breed publiek.


Fatal Transactions

De tentoonstelling Diamond Matters is in opdracht van NiZA en WAW tot stand gekomen. Ze behoort tot de activiteiten van NiZA als lid van de Fatal Transactions Campagne, die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden onder de aandacht brengt. De natuurlijke rijkdom van Afrikaanse landen zou juist ten goede moeten komen aan de bevolking in het proces van wederopbouw en ontwikkeling.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen met financiële steun van de
volgende organisaties.

Het fotoboek 'Diamond Matters', met een compleet overzicht van alle foto's, is te koop bij de betere boekhandel voor 18 euro.

Zie voor meer informatie de website Diamond Matters (met forum)